Bouillonpoeder maken
Bouillonblokjes uit de winkel bevatten enorm veel zout en smaakversterkers. Daarom heb ik zelf bouillonpoeder gemaakt, om bijvoorbeeld te gebruiken in de soep. Ik heb een grote hoeveelheid groenten en kruiden gedroogd in de oven, voor de duur van vier uur.
Verwarm de oven voor op 80 graden.
1 bosje lavas
1 bosje selderij
1 bosje peterselie
tijm van tien takjes geritst
1 winterwortel
1 prei
1/4 bloemkool
Snijd alles zeer fijn. Ook de takjes van de 1e drie genoemde ingrediënten kun je gewoon mee snijden. Het is zonde om de stelen weg te gooien (m.u.v. de steeltjes van tijm) want het heeft evenveel smaak! Ook van de prei zoveel mogelijk gebruiken.
Leg alles goed verdeeld op het bakpapier, op meerdere roosters in de oven, op 80 graden. Leg een pollepel tussen de ovendeur zodat het vocht weg kan. Het drogen in de oven kan wel vier uur duren. Kijk ondertussen wat er al af kan, als het knisperig aanvoelt.
Laat de oven nog even aanstaan.
Als het voldoende ingedroogd is, flink malen met een keukenmachine, blender of staafmixer. Leg het daarna nog eenmaal op de bakplaat, zodat het goed indroogt. Vooral de wortel en de bloemkool heeft even tijd nodig.
Laat het daarna afkoelen en weeg de hoeveelheid even. Voeg per 100 gram gemalen kruiden ongeveer 10 gram zout toe, dit moet om de kruiden droog te kunnen houden. Maar dit is nog altijd veel minder zout dan de bouillonblokjes uit de winkel.
Even roeren, en stop het in een zeer schone en droge pot met schroefdeksel. Zeker drie maanden houdbaar.
Reactie plaatsen
Reacties