Als je eten wil conserveren, is inmaken het makkelijkst. Alles wat je inmaakt op basis van suiker, zout, azijn, olie of zuur, hoeft niet geweckt te worden, mits je de juiste hoeveelheden gebruikt en goede hygiëne toepast. We beginnen makkelijk. Spaar kleine potjes, die je gebruikt hebt voor bijvoorbeeld doperwtjes of boontjes. Maak ze goed schoon, en leg ze in heet water met soda.
Leg een schoon schoteltje in de koelkast of vriezer, ik vertel straks waarom.
De benodigdheden voor de appel-pruimenjam zijn:
1 kilo Elstar appels, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
1 kilo pruimen, gewassen en in vieren gedeeld, de pit verwijderd. Het schilletje mag je, in tegenstelling tot die van de appel, laten zitten. Het geeft een mooie kleur aan de jam.
400 gram suiker. Vaak kiezen mensen voor geleisuiker. Ik niet. Het nadeel van geleisuiker is dat ze een stuk duurder is, en als je het net te lang kookt met geleisuiker, wordt het product weer dunner.
Doe het fruit in een ruime pan, en laat het heel zachtjes koken. Dit kan best lang duren. Roer regelmatig, zodat het niet aan de bodem vast gaat zitten.
Het kan wel twee uur duren. Blijven roeren is belangrijk. Om te checken of je jam de goede dikte heeft, pak je het schoteltje, dat in je koelkast of vriezer ligt, en je laat een kleine druppel van jam op het schoteltje vallen. Als het stolt, en niet uitloopt, of lekt als je het schoteltje schuin houdt, heeft het de goede dikte.
Nu is het zaak om snel te werken. Haal de potjes, die met de deksels in het sodawater liggen, door heet en schoon water om de soda te verwijderen, en vul ze tot net onder de rand. Draai het deksel er strak op en zet het op een warme doek om rustig af te koelen. Niet op zijn kop zetten! Dat is een fabel en niet nodig. Sterker nog, het kan de binnenkant van het deksel aantasten en zorgen voor schimmel of roest.
Maak een leuk etiket en de jam is zeker drie maanden houdbaar.
Reactie plaatsen
Reacties